Как да изберем бебешка количка

На пазара има много разнообразни детски колички, от които трябва да изберем най-удобния вариант. Много хора в последствие не са доволни от избора си и след това сменят количката си, но не всеки може да си го позволи. Затова трябва да се подготвите максимално добре с информация и материали. Най-добре отделете една седмица за подготовка и разучаване на пазара.

Крайният резултат трябва да бъде най-подходяща количка за вас. Такава, която отговаря на бюджета ви, на местоположението и начина на живот. За България би означавало да се заредите със здрави гуми и подходящи амортисьори.

Главни характеристики:

 • Маневреност
 • Лекота
 • Лесно сгъваемост
 • Компактност при сгъване
 • Гаранция и сервиз
 • Спирачки
 • Махаща тапицерия за пране
 • Брой колела
 • Комбинирана/2 в 1
 • Марки
 • Допълнителни екстри
 • Да се оръща коша на обратно
 • Височина на коша
 • Променлив наклон на седалката
 • Багажно отделение
 • Дръжки

Маневреност

Една от най-важните характеристики, които не могат да се проверят в описанието е лесното маневриране на количката. Докато е празна и лека всяка количка ще изглежда лесна за управление. Истинският тест е когато се добавят 15 килограма към нея, преминавате през тесни пътечки с дупки и държите количката с една ръка. Тогава ще ви се е искало да се върнете назад във времето и да не избирате най-сладката количка.
За това най-добре поставете нещо тежко в потенциалните колички и пробвайте да направите едно кръгче в магазина, докато тикате количката с една ръка. Тогава може да забележите истинската разлика и да допиете представа какво ви чака.

Лекота

С това също може да се направи голяма грешка, ако се пренебрегне. Първоначално може да решите, че няма проблеми да се упражните и да тренирате малко, но след първия месец изтощението може да Ви доведе бързо до смяна на количката. Не трябва да бъркате здравата количка с тежката, тъй като може да има много варианти при изработка. Характеристиките по документи също могат да бъдат измамни. Една количка може да е по-тежка от друга, но при тестване в магазина да се окаже, че втората е много по-удобна и лека за пренасяне. За това най-добре също да се тества на живо желаната количка.

Лесно сгъваемост

Много често няма да има човек, на когото да може да разчитате за помощ и ще трябва да сгъвате количката с бебе в едната ръка. За това пробвайте с една ръка или крак да сгънете количката.

Компактност при сгъване

Проверете и характеристиките на количката при сгънато и разгънато положение. Най-добре направете някакъв макет с реални размери от кашон и пробвайте дали ще се побере в асансьора, коридора, багажника на колата или на други места, които бихте използвали.

Няма как да разширите асансьора Ви след като сте взели по-голяма количка и ако магазинът от който пазарувате не е готов да замени количката, ще се окажете в доста скъпо положение.

Гаранция и сервиз

Проверете марката на количката и техните сервизи във вашия град. Дано не Ви се наложи да прибягвате до техните услуги, но ако не са във вашия град може да се счита, че гаранцията е излишна и трябва да платите на някой за да я оправи. Затова не забравяйте да питате как точно може да бъде обслужена вашата количка в какво включва вашата гаранция.

Спирачки

Бебешките колички задължително трябва да имат спирачки. Но това не значи, че не трябва да е удобно. Съществуват колички със спирачки в дръжките, които са много удобни. Но и по-евтините варианти могат да бъдат удобни, чрез удобно сложени ръчки.

Задължително тествайте спирачките с пълна и празна количка, както и ако можете при мокра повърхност или наклон.

Пране

Ако не може да извадите тапицерията ще Ви е доста трудно да почистите количката.

Брой колела

Триколките може да бъдат по-маневрени, докато количките с 4 колела са по-стабилни. Все пак, изборът си е ваш и какъвто избор да направите няма да сгрешите. И двата вида колички могат да бъдат по-стабилни при по-големи колела. Все пак това се изисква при нашите пътища. В интернет има много истории за счупени колелца или по-крехко шаси.

Комбинирана/2 в 1

Колкото и практично да звучи една количка да се трансформира като за новородено и като лятна, според мен е много по-практично да има отделен кош за това, който е създаден за целта си. При комбинираните колички често покритието е или по-леко за зимата и не предпазват достатъчно новороденото или по-плътно за летните месеци, когато може да се изпоти лесно малкото. При количките с различни кошове имате и лесна възможност да прикрепите и кош за кола, с който по-лесно да се транспортирате.

Допълнителни екстри

Ако нямате включени някои необходими неща, то със сигурност трябва да си ги включите в цената при определяне на общия доход за количка:

 • Дъждобран
 • Стойка за чадър
 • Комарник
 • Зимно човалче
 • Чанта
 • Поставка за чаша/поднос

Друга екстра, която не може да си купите отделно от количката е възможността кошът да се маха от ходовата част. По този начин имате удобно решение за превоз на бебето в кола, поне до една година.

Също така възможността да се обърне коша за обратно, когато искате да гледате детето си, или да гледа напред за да изследва света е доста добра функция, която доста малко колички притежават.

Височина на коша

Напоследък все повече производители изнасят позицията на детето по-нависоко, за да може то да вижда повече неща и да не се налага непрекъснато да гледа нагоре. Това помага и на майката, за да не се навежда постоянно.

Променлив наклон на седалката

Променливият наклон може да помогне при разходки, когато на бебето му се доспи и може да се спусне до хоризонтално положение.

Багажно отделение

Тук помага и списъкът Ви с продукти при разхождане на бебето. Умножете замислените неща по 2 и може да тествате желаната бебешка количка дали може да побере вашите неща. Но и да не се поберат винаги може да се направи компромис с нещо и пак да поберете всичко.

Дръжки

Подвижните дръжки също са много удобна функция и могат да ви помогнат при избора на количка. Най-добре променя височината им, а не дължината на дръжките за най-лесно ползване.

Leave a Comment