Да си бременна, но без настинка!

Макар навън да е 15 градуса над нулата, не трябва да забравяме, че все пак е средата на януари и Малкият Сечко още дебне зад пътната врата. Никога не е късно термометрите да замръзнат. А с тях ще си отиде и пролетното настроение.

Вече плъзна един вирус, в очакване сме на следващия. Да си бременна и постоянно сред хора си е истинско предизвикателство за имунната система. Затова трябва да се вземат подходящите мерки навреме. Никой не може да гарантира, че ще избягате неопарена от зимния вирус, но със сигурност ще го минете много по-леко, ако спазите някои от най-важните препоръки. Нищо, че повечето са извадени от златното тефтерче на баба.

Едно най-важните неща, за които трябва да бдите, е чистият въздух. Проветрявайте редовно помещенията, в които седите, особено спалнята. Чистият въздух помага и за добрия сън, не само за доброто здраве.

Не забравяйте и за витамините. Приемайте ги в промишлени количества – от тях глава не боли, напротив. Плодовете и зеленчуците помагат за заздравяване на имунната система и биха ви помогнали в борбата с килограмите. Те са достатъчно калорични и хранителни и не се лепят по всяка гънка.

Не забравяйте и имуностимулаторните витамините за бременни. По аптеките се продават какви ли не миксове от витамини и минерали. Ако се колебаете в избора си, консултирайте се с личен лекар или следящия ви акушер-гинеколог.

Витаминът, с който прекалявам най-много е витамин С – медът, лимоните и орехите вършат чудеса, дори и ако не сте бременна.

Носете топло облекло. Не се лъжете по слънчевите лъчи навън. Януари е и колкото и да се е дигнал живакът, не може да е толкова топло, че една бременна да се разхожда в парка с пролетното си яке. А и нека не забравяме, че през зимата дните са много къси, след 16 часа вече е тъмно и мразовито.

И ако все пак не успеете да се преборите и настинката най-накрая ви лепне (както стана и с мен), не бързайте да се отчайвате. Знайте само, че от болкоуспокояващите е позволен приемът само на парацетамол и в краен случай, но много краен случай, аналгин. Отварите за настинки (ратворимите като Фервекс и нему подобни) са строго забранени. Единственото, което е позволено и няма да навреди на вашето бебче е хомеопатията (като Осцилококцинум), а за гърло – антисептични и билкови таблетки. И, разбира се, отново витамин С, може и на таблетки.

Чаят в промишлени количества е за предпочитане. Аз лично го замених със сутрешното кафе от мига, в който разбрах, че съм бременна.

Това са най-важните стъпки, които трябва всяка бременна да спази, за да се оттърве с възможно най-малко рани от битката със зимната настинка. Целта е да се избегнат възможно най-много пораженията върху организма и бебчето. И без никакви антибиотици!

Leave a Comment